Siden oprettet 17. marts 2009

Siden opdateret 19. maj 2012

Til forsiden

Tilbage

Skriv til mig

Soldaterfotografier 12

Hos marskandisere og på loppemarkeder har jeg gennem tiden bl.a. købt portrætter af danske soldater.

Nu prøver jeg på denne vis, om nogle af jer derude kan identificere personerne. Skriv også til mig, hvis du har supplerende oplysninger eller kommentarer om våbenart, tidspunkt, grad o.s.v. Brug venligst fotografiets nummer som reference, når du skriver.

Fotografi Kommentarer
Soldaterfotografi 110
Fotografi i visitkortstørrelse. Fotograf Charles Wind, Gothersgade 83, København.

Soldaterfotografi 111
Fotografi 5 x 8 cm. Ingen fotografnavn.

Overvejende 3 på kasketterne, men også en enkelt 24.
Soldaterfotografi 112
Fotografi i visitkortstørrelse. Fotograf Atelier Empire, Frederiksberggade 34, København.

Nr. 15 på kasketten.
Soldaterfotografi 113
Fotografi i visitkortstørrelse. Fotograf Atelier Promenade, Frederiksberggade 19, København.

Nr. 21 på kasketten. Stemplet bagpå "2. Juli 1914".
Soldaterfotografi 114
Fotografi i visitkortstørrelse. Fotograf G.P. Jacobsen, Flakhaven, Odense.

Nr. 26 på kasketten.
Soldaterfotografi 115
Fotografi i visitkortstørrelse. Fotograf M. Thordahl, Nykøbing M.

Soldaterfotografi 116
Foto fremstillet som postkort.

Postkortet er sendt i 1912 til lærer C.C. Hansen, Blågårdsgade 14, København fra hans bror N.V. Hansen.

Nr. 4 på kasketten.
Soldaterfotografi 117
Foto 18 x 10 cm uden yderligere oplysninger.

Niels Blangsted skriver: Undervisnig i øvelsesområdet, uniform M/44 (batteldress), lårlommen ses tydeligt. Skjorte, skråhue, basis med små patrontasker, hvilket antyder, at billedet er fra før 1950. Geværerne er sandsynligvis det engelske Lee Enfield No.4, dansk betegnelse M/45 E eller det svenske M/96, begge repetergeværer med Mauser lås.
Ved dansk indtræden i NATO fik vi amerikansk udrustning, amerikanske stålhjelme og våben. Standardgeværet blev Garand geværet M/50 anvendt indtil 1975. På grund af en anderledes laderamme til GV M/50, fik man andre patrontaske, U-tasker.
Soldaterfotografi 118
Amatørfoto 8 x 5 cm.

På bagsiden: Næstved Gardehusar Kasernen.

Niels Blangsted skriver: Ved hovedvagten på Gardehusarkasernen i Næstved ca år 1948. Uniformen er M/44 som udgangsuniform, dengag og helt op til 1968 gik værnepligtige altid i uniform. På billedet kan man ikke se nogen regimentsmærker, de blev indført 15 juni 1949. Til at datere billedet medvirker, at man ikke har livrem på til udgangsuniformen, det blev reglementert i 1949. Bemærk at soldaterne har metalknapper i uniformen, de har sandsynligvis været pudsede, dette var senere et kendetegn for opklaringsbataljonen. Metalknapperne blev senere afløst af plasticknapper, dette havde jeg som rekrut i 1965 SJLVR.
Med hjælp af Ken S. Jørgensen.
Soldaterfotografi 119
Amatørfoto 5 x 8 cm uden yderligere oplysninger.

Niels Blangsted skriver: Billedet er fra indre kasernegård på Gardehusarkasernen i Næstved. Et delingsfoto, de menige er iført vagtpåklædning, uniform M/44 , med den engelske stålhjelm. Metalknapper, der sandsynligvis er pudsede, så delingen kan være fra opklaringsbataljonen OPK/BTN. De har basis med patrontaskene, der ser ud som, de er af læder, hvilket indikerer, at geværrene er svenske M/96. De menige har ikke regimentsmærker på uniformen, men underafdelingsmærke over højre brystlomme. Det er svært på billedet at se, om officeren har regimentsmærke på kraven, det er dog sandsynligt. Mit gæt er, at billedet er fra 1949, de menige har endnu ikke fået udleveret regimentsmærker. Officeren, en løjtnant, delingsfører DF, er iført uniform M/47 med "seletøj" Sam Brown med skulderrem, til uniformen høte også et stofbælte, men ved GHR var det fortrukket at anvende "seletøjet". Hovedbeklædningen er spidshuen, ved GHR og JDR brugte man kun spidshuen, aldrig kasketten (Livgarden spidshue med kvast). Denne uniform i khaki-farve, blev afløst af den nuværnde uniform M/69 (buschaufør uniformen), hvor spidshuen blev standard hovedbeklædning og kasketten kun for generaler. I dag anvendes spidshuen ikke ved GHR, kun den sorte baret.
Med hjælp af Ken S. Jørgensen
Til forsiden

Tilbage

Skriv til mig

Til toppen