Siden
oprettet
28. februar 2015


Siden
opdateret
28. februar 2015

Til forsiden

Til sporvogne

Tilbage

Københavns SporvejeIgen i 1948 afholdtes i København en britisk udstilling i dagene 18. september til 3. oktober bl.a. i Tivoli. En del engelske busser med engelsk betjening trafikerede under udstillingen visse strækninger i byen. Den præcise rute kendes dog ikke, ej heller hvor mange busser der var indsat.

En af de britiske Leyland dobbeltdækker busser fotograferet antageligvis ved Valby remise. Bemærk skiltene fra DAB i bussens vinduer. Manden i midten med den mørke jakke er mekaniker Einar Didrichsen. Foto fra Leif Ostermanns arkiv.

En britisk bus under udstillingen i Stormgade. Foto fra september 1948 fra eget arkiv.

Udstillingen i Tivoli blev også et gennembrud for udviklingen af dansk tv: Succesen skulle komme under den Den britiske udstilling i Tivoli i september 1948, hvor briterne gav en 16 dages opvisning, der blandt andet bød på Hans Kurt og Else Marie i Sommer i Tyrol. Den britiske opvisning overbeviste både udstillingsgæster og radiofolk. Jens Frederik Lawaetz: "Man kan vist sige, at i disse Tivoli-dage blev det danske TV født. Her blev vi for alvor bidt af bacillen og begyndte så småt at forstå fjernsynets væsen." (kilde: Wikipedia.

I anledning af den britiske udstilling var København herunder Rådhuspladsen flagpyntet med danske og engelske flag. Foto fra 1. oktober 1948 fra Stadsingeniørens direktorats arkiv.

På Rådhuspladsen var der indrettet turistinformationer til de mange besøgende. Foto fra 1. oktober 1948 fra Stadsingeniørens direktorats arkiv.

Stig Prehn fortæller om udstillingen: 'Ved den britiske udstilling 1948 kørte jeg første gang i en dobbeltdækkerbus. Det kan jeg selvfølgelig ikke huske, da jeg kun var 1 år.
Jeg fik det fortalt af mine forældre “hele livet”, og det var jo nemt at huske og forholde sig til, da der i 1950 blev indsat dobbeltdækkere på DSBs buslinier, der fra Valby St. kørte via Toftegårds Plads ud ad Køgevejen i hele min barndom.
Min far var fagforeningsmand for de 800 sporvejsfolk i Valby klub – han har været næstformand i 1948 – blev formand i 1949-65. Han var yderligere med i Sporvejenes Engelskklub, så det var jo oplagt, at han skulle inddrages, når der nu kom så mange britiske kollegaer til byen.
Vi havde et par stykker på besøg i hjemmet på Sibbernsvej 1 (sidevej til Toftegårds Plads). De har skrevet i gæstebogen, som du kan se af vedlagte fotos – hvoraf den ene er dateret 24.9.1948. De engelske buschauffører kom vist fra det meste af Storbritannien, London, Glasgow, Cardiff, og Blackpool. Harry var fra Yorkshire, ligesom Ernest Hayhurst, der også skrev i mine forældres gæstebog - han kom fra Bradford,Leeds. Ernest blev min fars nære ven og penneven resten af livet. De besøgte hinanden, skrev jævnligt sammen, og sendte en kalender til hinanden hvert år til jul helt op i 1980’erne. Mine forældre fik også nære venner i Glasgow og Cardiff, ligesom vi også hvert år fik et julekort fra det engelske parlament, hvor en af de engelske buschauffører/fagforeningsfolk havde sæde.Til forsiden

Til toppen

Tilbage