Siden
oprettet
5. juni 2018


Siden
opdateret
22. juni 2021

Til forsiden

Til sporvogne

Tilbage

Københavns SporvejeVogntog på linje 0 på Rådhuspladsen. Foto fra 1953.

I dagbladet Social-Demokraten, senere Aktuelt, havde tegneren Helge Hall Jensen, 1907-1983, skabt en tegneserie om linje 0, også kaldet Nullerten. Hans daglige stribe udkom som årshæfter i årene 1950 til 1964. På opfordring af skuespilleren Ib Schønberg blev der i 1953 etableret linje 0 en søndag i december. Personalet var frivillige fra Københavns Sporveje. Billettaksten var 1 krone, og overskuddet blev brugt til Socialdemokratens juleaftensfest på Københavns Rådhus. I de følgende år på en søndag i december kørte denne særlinje, hvor skuespillere underholdt. I 1955 var det den amerikanske entertainer Josephine Baker, som billeterede. Nullerten kørte sidste gang i 1956, og det blev således kun til fire driftsdage. Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm har genoptaget traditionen, og hvert år i december kører et vogntog skiltet linje 0.

Ruten gik om eftermiddagen fra Svanemøllen Remise ad Trianglen, Kgs. Nytorv, Rådhuspladsen og til Enghave Plads. Herefter kørte linjen fem gange over Rådhuspladsen til Nørrebro Station for at slutte i Svanemøllen Remise. Linjefarverne var i 1953 hvid på gul/blå bund, i 1954 hvid på rød bund, i 1955 sort på gul/blå bund og i 1956 hvid på blå bund.

Linje 0. Foto fra 19. december 1954.

Nullerten i Svanemøllen Remise. Foto fra 1955.

Det sidste år med linje 0, som her holder i Svanemøllen remise. Foto fra 16. december 1956 af Jan Walter.

Vogntoget er drejet fra remisen ud på Østerbrogade. Foto fra 16. december 1956 af Jan Walter.

De gennemgående figurer var Nullertens vognstyrer og konduktør plus en lang række farverige bifigurer.

Tegneserien udkom i en række årshæfter. Her er 10., 11. og 15. årgang. Egen samling.

Samlingen er blevet udvidet med 9. årgang.

Linje 0 optrådte også i 1. maj optog. Her er det konduktør Erik Mejer Frederiksen til højre. Udateret foto fra Johnna Baggers arkiv.

Konduktør Erik Mejer Frederiksen deltager i lodtrækningen af vinderne i Social-Demokratens julekonkurrence. Udateret foto fra Johnna Baggers arkiv.

Konduktør Erik Mejer Frederiksen med en af de tilsendte løsninger. Udateret foto fra Johnna Baggers arkiv.

Social-Demokratens omtale af begivenheden, hvor Erik Mejer Frederiksen fejlagtigt kaldes Emil Frederiksen. Udateret udklip fra Johnna Baggers arkiv.
Til forsiden

Til toppen

Tilbage